Särki on Suomen yleisimpiä kalalajeja ahvenen ja hauen jälkeen. Särkikalat ovat ennen olleet Suomessa tärkeitä ruokakaloja ja niitä käytettiin mm. kuivattuna ja suolakalana. Nykyään niiden käyttö ruokana on vähäistä ja ne mielletään usein vähempiarvoisiksi. Niitä väheksytään suotta, sillä niistä saa valmistettua maukkaita ja terveellisiä ruokia ja samalla tulee tehtyä hyvä teko vesistölle. 2000 luvun alussa tilastoitu särkisaalis oli lähes 5 miljoonaa kiloa, josta pääosa pyydettiin sisävesistä. Valtaosa saaliista saadaan muiden kalojen pyynnin yhteydessä sivusaaliina. Särjet ja muut särkikalat on nähty osasyyllisiksi rehevöityneiden vesien sinilevien massaesiintymiin. Pohjasta ravintoa etsiessään ne sekoittavat ravinteikasta pohja-ainesta veteen. Satojen rehevien järvien tilaa on yritetty kohentaa hoitokalastuksella, joka on kohdistunut erityisesti särki- ja lahnakantoihin.